Tagasi blogi juurde
28.01.2019

Intervjuu! Laura-Liis Valdmaa - edukas noorujuja, kes unistab suurelt ja planeerib aega targalt

Tartu ujumisklubis treeniv Laura-Liis Valdmaa valiti 2018. aasta parimaks noorujujaks, möödunul aastal parandas ta mitmel korral Eesti vanuseklasside rekordeid ning osales Euroopa juunioride meistrivõistlustel. Uurisime säravalt neiult, kus meeldib talle vaba aega veeta ning mis harjutustega on treener Janno Jürgenson rõõmustanud noort tulevikulootust.

Kes on sinu suurimad eeskujud?

Minu kõige suuremaks eeskujuks on ikka tipptasemel ujujad –  Michael Phelps ja Sarah Sjöstrom. Nad on lihtsalt nii kiired.

Mis on kõige raskem harjutus, mida oled pidanud ujuma?

Kõige raskem harjutus on mul olnud siiani  6x 200 krooli ajaga 2:20 ja režiim 2:45. Aga kõige keerulisemaks on ikka jalad ees ujumine ja käelabadega harjutus.

Mis on sinu lemmikharjutus treeningutel?

Lemmikharjutuseks on alati olnud jalgade ujumine, see on mõnus ja meeldib mulle väga. Lemmikumateks on näiteks 8×50 krooli jalad ajaga 40s ja pausiga 20s või siis 6×100 krooli jalad ajaga 1:35 pausiga 15s.

Oled sa seadnud endale tulevikuks ka suuremad eesmärgid?

Spordis ilma eesmärkide seadmiseta kaugele ei jõua. Esiteks me püstitame koos treeneritega iga hooaja alguses endale selle hooaja eesmärgid ja siis on hea tulemuste põhjal teha kokkuvõtet ja seada uuel hooajal uued eesmärgid. Tulevikuks on mul endal suur soov, unistus ja eesmärk olümpiale jõuda ja seal üht-teist saavutada.

Kuidas sisustad enda vaba aega?

Vaba aega proovin ma mõnusalt ära sisustada, kõige tähtsam on, et saaksin piisavalt palju koos oma sõpradega olla, kinos meeldib käia. Vahel puhkan ka lihtsalt. Lisaks on mul mõnus maakodu, kus mu vanavanemad elasid, seal käime perega päris tihti. See on eemal linnakärast, kohe metsa ääres ja on justkui teine maailm. Muidugi ootab mind seal ka mu truu ja kõige parem sõber, kelleks on koer nimega Välk, ta on alati hullumas ja teeb lõbusaid sigadusi.

Mis on sinu lemmikõppeaine?

Koolis on minu lemmikõppeaineks keemia ja geograafia. Keemia on meil sel aastal esimest korda ja on uus ning huvitav. Geograafia on lihtsalt huvitav, kõik need erinevad maad.

Kuidas oled suutnud tiheda graafiku juures tasakaalustada treeninguid-võistlusi ja kooliskäimist ning õppimist?

Ma olen sellise tiheda graafikuga harjunud, kõik tundub juba tavaline. Ma proovin kiirelt koolis vahetundides või ema töö juures õppida, sest ma päeval koju ei jõua. Eks on ette tulnud ka seda, kus ma enne trenni veel Auras ukse taga põrandal lahendan mõnda ülesannet. Ühesõnaga ma proovin aega alati ette planeerida, mida ma millalgi teen, sest ma tahan ka kodus õhtuti vaba aega või minutitki.  Treeningud ja võistlused on mulle mõlema eest, suur töö ja samas justkui vaba aja sisustus ja vaheldus. Võistelda mulle alati väga meeldib. Et see kogu logistika sujuks ja mul lihtsam oleks, hoolitsevad mu vanemad, kes peavad minu tempoga päris palju arvestama.

Mida tähendab sinu jaoks Eesti parima noorujuja tiitel?

Parima noorujuja tiitli üle olen ma südamest õnnelik ja tänulik. See on suur tunnustus hästi tehtud töö ees. Hea tunne on, et see läheb ka teistele korda, seda on märgatud  ja minu ning treenerite suur töö on viinud selle suurepärase tulemuseni. See tiitel on ka minu treeneritele ja kõikidele taustajõududele (füsioterapeudid, sponsorid, mu perekond ja lähedased)  suureks tänuks, ma ei ole seda üksi saavutanud.